Balance Special Health

Posted: януари 1, 2016 By: Comment: 0

Екипът на Balance Center създаде специална програма Balance Special Health в две направления – програма за превенция на здравето и програма за бременни и послеродов период.

1. Програма за превенция на здравето – използва се като профилактичен метод за повлияване на неправилна стойка, болки в гърба, болки в шията и общо неразположение. Тя включва систематизирани и целенасочени физически упражнения за коригиране на стойката, подобряване силата, еластичността и издръжливостта на мускулатурата на тялото. Контингентът, към който е насочена са хора, които водят заседнал начин на живот. Също така такива, които имат нужда от по-стройна фигура или искат да подобрят качеството си на живот. Възрастовият показател е без значение, в Balance Center са добре дошли и млади, и стари. Методите и средствата, които се използват, не са сложни за изпълнение, достъпни и лесни за всеки. Основните задачи на програмата са превенция на здравето, подобряване работоспособността и качеството на живот. Balance Special Health не се препоръчва през острия период на болка, а когато е налице слаба или отсъстваща такава.

Програмата за превенция се препоръчва при:

 • Превенция на травми и заболявания или след претърпени такива, предизвикали нарушаване на стойката;
 • Заседнал начин на живот и обездвижване;
 • Болка в кръста, гърба и шията;
 • Начални форми на дискова болест;
 • Гръбначни изкривявания;
 • Болка след претоварване и необходимост от адаптирано натоварване.

 

Заниманията биват:

 • Групови, които протичат под формата на комплекс от специално подбрани и дозирани упражнения с продължителност 50 мин.;
 • Индивидуални, които включват комплекс от специално подбрани и дозирани упражнения, мануална терапия и поставяне на кинезиологична лента при необходимост.

2. Програмата Balance Special Health за бременни и послеродов период – включва комплекс от упражнения, съобразени с индивидуалната потребност и съответните промени в тялото на бъдещата майка, отговарящи на месеца от бременността.

Упражненията, са разпределени в три групи:

 • Първа група – изграждат правилни двигателни навици за отделните трудови дейности, които трябва да извършва бременната жена.
 • Втората група – упражнения за уравновесяване и компенсиране на натоварването на организма в началото на бременността и упражнения за напреднала бременност  – насочени към подготовката на първия и втория период на раждането.
 • Третата група включва упражнения за след раждането. Първите 4 комплекса съдържат упражнения с по-малко натоварване за родилки, а следващите комплекси  – кондиционни упражнения, чиято трудност се увеличава постепенно.

 

В напреднала бременност жената често получава спазми в долните крайници. Причина за това е недостатъчното им оросяване, което се получава главно при продължително седене или лежане. Чрез подобряване на кръвообращението спазмите изчезват. В повечето случаи е достатъчно да се направят няколко прости движения. С увеличаване на теглото сводът на ходилото се натоварва прекомерно и губи еластичността си, поради което е необходимо чрез подходящи импулси да се укрепва неговата мускулатура.