Лечебна гимнастика за деца

Posted: януари 15, 2019 By: Comment: 0

 Гръбначният стълб е основата на нашият опорно двигателен апарат. Не случайно е наречен стълб, който разпределя и пренася тежестта при движенията ни от ръцете към краката и обратно.   

 Формата му също не е случайна. S – образната извивка в комбинация с междупрешленните дискове играят ключова роля в разпределянето на тежеста във всяка поза на тялото ни. Можем да оприличим гръбнака на пружина, поемаща огромни натоварвания всеки ден.  Когато тази „пружина“ е правилно изградена тя спокойно може да разпределя тежестта от работния процес.

 Формата и качествената функция която осъществява гръбначният ни стълб изцяло зависи от годините ни на израстване и структуриране на правилно изградената ни стойка. Всичко започва още от най-ранна детска възраст, когато крехкото гръбначе, запозва да поема тежеста от училищната чанта, позицията в която пише своите домашни, позата която заема детето пред компютъра или телефона.

 Точно затова ние от Balance Center решихме да създадем специална програма, подходяща за деца. Смятаме, че ако искаме да разрешим един проблем винаги е по-добре да започнем от изграждането на здрава и солидна основа. Това което е гръбначният стълб за всяко дете.

   Хората казват, че са важни първите 7 години във възпитанието на всяко дете. Ами можем да ви уверим, че с изграждането на правилна стойка, нещата не са по-различни.

 Правилното функциониране на гръбначният ни стълб изцяло зависи от навика, който сме придобили още в нашето детство. Предполагам ще се съгласите, че веднъж научено грешно е много по-трудно да се поправи. Именно затова решихме да работим с децата, за да избегнем грешният навик, водещ до неправилната стойка.

 Ние структурирахме комплекс от специализирани упражнения, доказани в дългогодишна практика в работата ни с деца.

Тези упражнения ни позволяват свободата и удоволствието да работим с вашето дете, още от най-ранна детска възраст, за да го научим как да поддържа правилната поза в динамичното си ежедневие.  Последователността от упражненията ден след ден ще позволи и на вас, като родител да наблюдавате промяната в оформянето на здраво, енергично и изправено дете.

 Природата ни е създала да еволюираме, не позволявайте на технологиите да спрат развитието на детето ви, само защото са му нужни определените насоки в определеният момент.  

 Да изградим „правилна стойка“  на тялото ни означава позиция, която предизвиква минимално натоварване и стресиране на ставите ни. 

Правилната стойка е полежението в което поддържаме нашият гръбнак всеки ден, всеки час и дори всяка минута. Целта на нашата лечебна физкултура е да изградим здравата и изправена основа върху която детето ще надгражда своето развитие с възрастта.  

Изправителните упражнения на лечебната физкултура приучават децата на правилна стойка, развиват мускулатурата, която е основна опора на гръбначния стълб и предпазват от болки в областта на гърба и кръста на по-късна възраст. 

 Колкото е по тренирана, елаастична и гъвкава мускулатурата на човек, толкова по-лесно може да се коригира неправилно изгаденият навик. Ако неправилната позиция на тялото не се коригира с течение на времето и годините се стига до по-бързото износване на ставните ни повърхности във всеки прешлен.

 Най-често гръбначните изкривявания се получават при бързото израстване на детето в определена пубертетна възраст:

за момчета – от 10- до 16 години
за момичета – от 8 до 14 години

Когато костите израстват в тази възраст, често мускулатурата изостава в развитието си и не успява да стабилизира вече по-големите кости. Ако сте забелязали при децата, които израстват бързо се наблюдава типичното изгърбване напред.

Проблемите с гръбначните изкривявания далеч не са само върху визията на детето. Изкривяванията носят заедно със себе си куп усложнения върху ОДА и могат да предизвикат затрудняване както в ежедневието на детето, така и в бъдещият му работен процес.

Преди да започнем работа с всяко дете, то преминава през медицински методи и изследване на цялостното му телодържание.  Установяваме позицията на гръбнака, за да можем да следим заедно напредъка от неговото постоянство и желание за съвършенно здраве.

След тренировъчният ни процес с децата, ефектите, който се постигат са:

– Засилвате мускулите които стабилизират гръбначния стълб
– Укрепват се връзките между всеки отделен прешлен
– Стимулира се доброто кръвостабдяване, поради раздалечаването на прешлените един от друг
– Тъканите се насищат с по-голямо количество на кислород
– Намалява се компресията на отделните нерви, които излизат от гръбнака
– Подобрява се храносмилането и дишането става по-дълбоко, поради комбинацията от дихателни упражниения между отделните серии.

Според нас това е възможно най-добрата дългогодишна инвестиция, която един родител може да направи за своето дете. Не случайно хората са казали, че продължителността на живота  ни е изцяло зависим от живота на нашият гръбннчен стълб.

Заповядайте при нас. С радост ще се запознаем !