Концепция „Мълиган“

Posted: януари 21, 2017 By: Comment: 0

Концепцията „Мълиган“ в София – Balance Center

Концепцията „Мълиган“ е способ от мануалната терапия, целящ безболезнено лечение на опорно-двигателната система. Мануалната терапия лекува редица заболявания – артрози, дископатии, травматични промени на крайниците, невралгии от различен характер и други. Основа на мануалната терапия е извършването на физиологични движения, оказващи влияние върху различни сегменти на гръбначния стълб и ставите в човешкото тяло.

Концепцията“ Мълиган“ е една от най-известните концепции в мануалната терапия. Тя се състои от специализирани техники, приложени от вещ физиотерапевт, в комбинация с нормални физиологични движения, извършвани от пациента. Фактът, че не изисква особени усилия, я прави успешна терапия, прилагана в цял свят през последните три десетилетия. Техниките за прилагане на концепцията „Мълиган“ се делят на две главни части – SNAGs и MWMs.

SNAGs са поддържани естествени апофизеални плъзгания. Използват се предимно за болки в шийната, лумбална област на гръбначния стълб. Чрез точни плъзгащи движения на гръбначния стълб SNAGs възвръщат дадени сегменти от гръбнака до изходяща позиция. Болезнени извивки и наклони в шийния отдел на стълба са част от заболяванията, третирани успешно с концепцията „Мълиган“ в София. С помощта на мобилизационен натиск, терапията следва болезненото движение до неговото успешно премахване.

MWMs техниките са подходящи за различни стави в тялото – китка, раменна става, лакът, пръсти на ръката. Основната разлика със SNAGs е, че мобилизационният натиск се прилага в посока, различна на болезненото движение. И двете техники се препоръчват при болка и ограничен обем на движение.

Разлики между концепцията „Мълиган“ и класическата мануална терапия

Това, което различава концепцията „Мълиган“ от класическата мануална терапия е състоянието на тялото на пациента по време  на терапията. При типичната мануална терапия тялото е в облекчена изходна позиция, без движения. При концепцията „Мълиган“ техниките целят активно действие на тежестта на проблемния сегмент. По този начин физиотерапевтът успява да предизвика болкова симптоматика. При приложение на техниките терапевтът е длъжен да вземе предвид състоянието на отделния пациент и главните противопоказания за успешен резултат на концепцията „Мълиган“.

Терапията спомага за мускулно-фасциално облекчение, засилване на слаби мускули и мобилизация на меки тъкани и стави чрез нервномускулни техники и специализиран манипулативен масаж. Концепцията „Мълиган“ цели възстановяването на вашите гръб, врат и други болезнени области, за да чувствате свобода, извършвайки ежедневни движения.

Концепцията „Мълиган“ в София е достъпна процедура за пациенти от всички възрасти, не изисква тежки физически усилия и притежава доказано действие в преследването на здраво и жизнено тяло.